Hans Georg Nissen

Hans Georg Nissen

18 jarige Duitse soldaat Hans-Georg Nissen op 13 mei 1940 overleden in Doesburg of gesneuveld op de Grebbeberg?

Op 10 mei 2020 is het tachtig jaar geleden dat voor Nederland de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Op 10 mei 1940 Kwamen de Duitsers vanuit de vanuit de richting Doetinchem naar Doesburg om vandaar de IJssel over te steken richting van de Grebbeberg. Bij de eenheden die bij Doesburg de IJssel over moesten steken was ook het onderdeel de 2e batterij Artillerie Regiment 207. Onduidelijk is echter hoeveel Duitse militairen hierbij zijn gesneuveld. In het item “Verliezen en gevechtsposten” van de eenheid staat dat er toen één dode van 2/AR 207 viel op Doesburgs grondgebied en wel Kanonnier Hans-Georg Nissen. Hij is ook opgenomen in de lijst van Duitse gevallenen Meidagen 1940 van Luitenant-Kolonel b.d. E.H. Brongers. Kanonnier Hans-Georg Nissen op dat moment 18 jaar maakte onderdeel uit van het eerder genoemde artillerie regiment.

Wie was Hans Georg Nissen
Op 10 juni 1921 wordt Hans Georg Nissen (Luthers) geboren in de Gottorpstrasse 43 Hamburg-Othmarschen. Dit prachtige witte huis staat in een middenklasse wijk nabij Hamburg-Altona.

Zijn vader was Georg Martin Nissen (1892-1974) en was werkzaam bij Daarnhouwer & Co.GmbH. Dit bedrijf handelde in Cacao, Cacaoboter Koffie, Thee, Specerijen, Gedroogde Vruchten, en Rubber. De vader was binnen de familie de enige met nazi sympathieën en lid van de NSDAP. Zijn moeder was moeder Anna Maria Luise. Op 10 juni 1921 word hun zoon, geboren Gottorpstrasse 43 Hamburg-Othmarschen. We weten weinig van hem en er zijn bij de familie ook geen afbeeldingen van hem bekend. Het weinige dat we wel weten is dat hij in zijn jeugd weg was van motorfietsen en nog op de middelbare school zat. Of hij voor mei 1940 al militair was dat is niet bekend.

Hans Georg Nissen als militair Gestorven op de Grebbeberg of overleden in Doesburg?
1: Hij was in mei 1940 kanonnier van de 2e batterij Artillerie Regiment 207 en stierf op volgens de Duitse overlijdensacte 13 mei om 8.00 voor de Grebbeberg .
2: De database van de Duitse gevallenen Meidagen 1940 van Luitenant-Kolonel b.d. E.H. Brongers geeft echter aan dat hij in Doesburg aan zijn verwondingen is overleden op 13 mei 1940

Info van A. Goosens discussiegroep strijd om de Grebbeberg:
Lijkt me conflicterende informatie. Op 10 mei 1940 was I./AR.207 (1e, 2e en 3e Batterie FH.16 10,5 cm houwitsers) inderdaad bij Doesburg op 11 mei werd de afdeling naar Ede gestuurd. Op 12 mei werd de afdeling I./AR.207 aan 227.ID toegevoegd, en kwam dus nooit in de buurt van de Grebbeberg, wel aan de Grebbelinie, echter sector Scherpenzeel.

Bij Doesburg is een licht gevecht geweest. Het is niet uit te sluiten dat daarbij Nissen dodelijk gewond is geraakt. Ongelukken gebeurden ook, dus dat is ook een optie. De toevoeging dat de man bij de Grebbeberg gewond raakte op 13 mei is mogelijk, maar dan was bij gedetacheerd bij een der andere afdelingen van 207.AR, anders is het niet mogelijk.

De toevoeging van de strijd bij de Grebbeberg zal dus vermoedelijk niet juist zijn en een foute conclusie of suggestie van het desbetreffende archief.

Zijn familie heeft ooit gehoord dat hij is omgekomen in de buurt van Ede:
My name is Thorsten Kruse, member of the Nissen family. Hans Georg Nissen is my grandfather’s nephew. We are glad to hear from you and your interest in the personal background of the german soldiers who lost their lives during WW2.

For us, your request is also an opportunity to complement our knowledge about the circumstances of his death. We do have a vast family archive, but only little information about Hans Georg Nissen. Until now, we only knew that he died on May 13, 1940, during a battle in the Netherlands, next to the town of Ede. Within the family it is said that an air raid caused him to leave his vehicle, seeking for shelter in a trench where a landmine exploded. Unfortunately, even still today we don’t know the place of his grave

(inmiddels heb ik zijn familie op de hoogte kunnen brengen van de plaats van het graf)

Uittreksel Bundesarchiev:

Database Brongers:

Duits overlijdensbericht:

De vraag is:
1. Is hij gewond geraakt op 10 mei in Doesburg en daar op 13 mei overleden of
2. Is hij gewond geraakt op de Grebbeberg en vervoerd naar het ziekenhuis in Doesburg en toen op 13 mei daar overleden?

Begraven op de Grebbeberg
Zijn moeder werd in de oorlog hoofd van het Duitse Rode Kruis in het bezette Nederland. Het kan bijna niet anders dan dat ze zeker een bezoek zou hebben gebracht aan het graf van haar zoon wat bekend was bij het Rode Kruis.

Herbegraven in IJsselsteyn
Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog lagen ruim 676 Duitse militairen begraven op de Grebbeberg. In 1947 werden alle Duitse graven verplaatst naar het Duitse oorlogskerkhof te IJsselstein (Limburg) Venray dicht bij de Duitse grens. Deze begraafplaats is de enige Duitse soldatenbegraafplaats in Nederland. Hier liggen bijna 32.000 gesneuvelden uit het Tweede Wereldoorlog op een totaal gebied van 17 hectare. Voor iedere gesneuvelde militair werd een kruis geplaatst. De gegevens (naam, grafligging, geboorte- en sterfdatum, rang – indien bekend) zijn met witte kleur op de natuursteen aangebracht.

De begraafplaats is gelegen aan de Timmermannsweg 75, 5813 AM Ysselsteyn